VOŠČILO

Ob letošnjem godu svete Cecilije, naše zavetnice, se oziram v čas pred letom dni in občutek imam, kot da se je čas ustavil. Bolj kot da bi se posvečali našemu poslanstvu, smo se ubadali z iskanjem možnosti, kako spoh delovati v sedanjih okoliščinah. Upam, da smo vsaj nekoliko doprinesli k lepšemu obhajanju bogoslužja. Naj bo naša naloga ta, da v težkih razmerah vztrajamo, v dobrih pa, da stremimo k še višjim ciljem. Spomnimo se, da je sv. Cecilija živela v času velikega preganjanja, a je to ni odvrnilo, da ne bi z veselim srcem čast in hvalo samo Gospodu pela.


Želim vam, da god sv. Cecilije obhajate s hvaležnostjo Gospodu za čudoviti dar glasbe!
Gregor Klančič, predsednik
Slovensko Cecilijino društvo

22. novembra 2021 • Objavljeno v: Voščila • 

VABILO: Cikel spletnih predavanj

21. novembra 2021 • Objavljeno v: Dogodki • 

Youtube kanal Slovenskega Cecilijinega društva

Vabljeni k poslušanju orgelske improvizacije na koralno antifono Caecilia famula tua, ki smo jo posneli ob prazniku svete Cecilije v letu 2020, in k spremljanju našega kanala na Youtubu.

19. maja 2021 • Objavljeno v: posnetki, projekt kor.si • 

VOŠČILO

Noël Coypel: Kristusovo vstajenje

Po zapuščenosti velikega petka in tihoti velike sobote
naj v naših srcih v polni veri zazveni ALELUJA, spev vstalemu Kristusu,
ki je za vso večnost človeštvu prinesel ne le upanje,
marveč zagotovilo v končno zmago!

Kristus je vstal – resnično je vstal!

 

Slovensko Cecilijino društvo

 

3. aprila 2021 • Objavljeno v: Voščila • 

Prepoved petja pri bogoslužju – pobuda

V soboto 13. marca 2021 je preko videokonference potekal redni občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva, na katerem je pod točko »Razno« veliko naših članov izrazilo prošnjo,
da bi v njihovem imenu posredovali pri Slovenski škofovski konferenci za možnost postopne in delne odprave prepovedi petja pri bogoslužju.

Pobudo (povezava) k ponovnemu razmisleku in predvsem jasni opredelitvi navodil v zvezi s petjem pri bogoslužju smo 19. marca poslali članom škofovske konference in kmalu dobili negativen odgovor. Ker se je kmalu po tem krivulja okužb opazno obrnila navzgor, z našimi prizadevanji nismo nadaljevali. Ko bodo epidemične razmere ugodnejše, se bomo ponovno obrnili na pristojne in vztrajali pri tem, da se ponovno razmisli o možnostih za odpravo prepovedi petja pri bogoslužju.

3. aprila 2021 • Objavljeno v: Pobude • 

Poslovil se je predan član SCD Humbert Mamolo

Umrl je Humbert Mamolo, organist in zborovodja, profesor, ravnatelj, športnik ter kulturni in politični delavec. Letošnji devetdesetletnik je dejavno deloval v Slovenskem Cecilijinem društvu. Od ponovne oživitve društva v letu 1996 je bil mnogokrat voljen v organe društva in bil vedno zraven “živo in z idejo”. Na njegovo pobudo se Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov vsako leto odvija v drugem koncu Slovenije in občasno obišče tudi zamejstvo.

Povezava

7. decembra 2020 • Objavljeno v: Članstvo • 

Voščilo

Spoštovani člani!

Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so nas vse stisnili v kot. Letos ne bomo mogli praznovati tako, kot smo vajeni, zato smo za vas v sodelovanju z ljubljanskim nadškofom in metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom pripravili posebno voščilo.

Kljub težkim razmeram vsem želimo vesel praznik!

Slovensko Cecilijino društvo

 

22. novembra 2020 • Objavljeno v: Voščila • 

Glas za orgle

Časi, ko se skušamo proti naravi boriti z izolacijo, prinašajo nove izzive. Zelo drugačne. In verjetno bodo prinesli še večje. Za petje, za koncerte, za učenje in poučevanje, za smisel in uporabo orgel, za glasbeno družabnost.

Na Ars organi Sloveniae bo odslej, predvidoma vsako nedeljo zvečer, odprta ZOOM SOBA za srečanje GLAS ZA ORGLE. K sodelovanju, soustvarjanju, idejam in dejavni ali podporni prisotnosti vabljeni vsi, ki nas povezuje glasba, zlasti petje, orgle in neskončna dobra volja, s katero ste v neizoliranih časih toliko prispevali slovenski kulturi.

GLAS ZA ORGLE (klikni)
bo prvič oddajal
v nedeljo, 22. 11. 2020,
ob 20.00.

 

21. novembra 2020 • Objavljeno v: Povezovanje, Srečanja • 

Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov PRESTAVLJEN

Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov, ki smo ga letos pripravili v sodelovanju z Zavodom za cerkevno glasbo, bo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa prestavljen. Izvedli ga bomo, ko bodo razmere to dopuščale. S klikom na spodnji plakat si lahko ogledate program, ki smo ga tokrat pripravili za vas.

6. novembra 2020 • Objavljeno v: Srečanja • 

Natečaj za nove cerkvene zborovske skladbe

Območna izpostava JSKD Rogaška Slatina v soorganizaciji s Slovenskim Cecilijinim društvom razpisuje skladateljski natečaj za nove cerkvene zborovske skladbe.

Cerkveni pevski zbori so zbori z najdaljšo tradicijo petja pri nas, zato je prav, da tudi njim omogočimo predstavitev širši publiki. Večina cerkvenih zborov redkeje poseže po zahtevnejši sakralni literaturi sodobnih slovenskih skladateljev. Natečaj je zato usmerjen v iskanje literature, ki ne bi bila dosegljiva le vrhunskim zasedbam, temveč tudi tistim, ki si želijo novih skladb, izvedbeno pa ne posegajo po najvišjih standardih. Izziv za skladatelje bo tako s preprostejšimi sredstvi ustvariti svežo, prepričljivo in hkrati kakovostno zborovsko skladbo.

Povezave:
Besedilo razpisa natečaja
Izbor besedil za uglasbitev

 

Dodatne informacije:
Leonida Došler, mag. manag.
vodja OI JSKD Rogaška Slatina
T: +386 3 8181 731
E: leonida.dosler@jskd.si

28. septembra 2020 • Objavljeno v: Natečaj •