Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov 2023

Slovensko Cecilijino društvo v soboto, 18. novembra 2023, vabi na Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov. Srečanje bo letos potekalo v župniji Vojnik in v prostorih Katoliškega kulturnega društva Ivan Šopar Vojnik.

Dan bomo začeli s pozdravom in predstavitvijo gostiteljev ob 9. uri in nadaljevali s predavanjem o vodenju otroških in mladinskih zborov ter z demonstracijsko pevsko vajo otroškega zbora. Spoznavali bomo sakralni repertoar za otroške in mladinske zbore. V drugem delu dneva bomo razpravljali o pomenu sakralnega zborovskega petja in njegovem vplivu na družbo in prisostvovali odprti vaji mešanega pevskega zbora MePZ Forte pod vodstvom Tomaža Marčiča. Skozi ves dan bo možnost individualne udeležbe na delavnicah liturgičnega orglanja ter pevske tehnike za cerkvene pevce. Dan bomo zaključili s koncertom pevskih zasedb dekanije Nova Cerkev.

Ob zanimivem dnevnem dogajanju bo dovolj časa tudi za medsebojno srečanje in klepet. Prijave po 1. oktobru na spletni strani društva: www.scd.si

21. septembra 2023 • Objavljeno v: Srečanja • 

RAZPIS ZA ODLIČJA IN PRIZNANJA SLOVENSKEGA CECILIJINEGA DRUŠTVA V LETU 2023 (klikni)

Objavljamo razpis za ODLIČJA IN PRIZNANJA SCD v letu 2023. PRIZNANJA so namenjena cerkvenim pevcem, organistom in drugim glasbenikom, ki vsaj deset let ali več delujejo v slovenski cerkveni glasbi. ODLIČJA podeljujemo za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke na področju slovenske cerkvene glasbe in za življenjsko delo.

Vabljeni, da v svojem okolju prepoznate glasbenike, ki pomembno in že vrsto let požrtvovalno prispevajo k bogati glasbeni podobi slovenskega cerkvenega prostora.

Rok za oddajo vlog je 1. september 2023.

9. marca 2023 • Objavljeno v: Odličja in priznanja • 

OBČNI ZBOR SCD

Vljudno vabljeni na občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva, ki bo v soboto, 4. marca 2023 ob 17.00 v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani.

Dnevni red:
1. Predlog in sprejem dnevnega reda
2. Poročila o delu SCD v 2022
3. Razprava o poročilih
4. Sprejem poročil
5. Načrt dela in finančni načrt za 2023
6. Razprava in sprejem načrtov
7. Razno
Na občnem zboru bomo pregledali delovanje društva v letu 2022 in predstavili načrte za tekoče leto.

Po končanem srečanju, ob 19.00, boste imeli v dvorani Matije Tomca priložnost prisluhniti 5. koncertu območne revije odraslih pevskih zasedb Ljubljanski zbori.

24. februarja 2023 • Objavljeno v: Dogodki • 

Voščilo

Majhna Luč
sredi noči
z veliko Ljubezni
razžene temo
in milost deli.

Želimo vam blagoslovljen božič in vse dobro v novem letu 2023!
Slovensko Cecilijino društvo

3. januarja 2023 • Objavljeno v: Voščila • 

Okrogla miza: izzivi glasbeno-liturgične govorice

V soboto, 26. novembra 2022, ob 15.30 vas vabimo na okroglo mizo, ki se bo odvijala v okviru seminarja za cerkvene glasbenike na Ptujski gori. Govorili bomo o iskanju glasbeno-liturgične govorice v prihodnosti in izzivih, s katerimi se srečujejo (po)ustvarjalci, ki želijo spoštovati nauk Cerkve. Udeležba na okrogli mizi in večernicah je brezplačna, še danes pa imate možnost izkoristiti znižano ceno na celodnevno udeležbo na seminarju v organizaciji Zavoda za Cerkveno glasbo (glej zgornjo povezavo).

18. novembra 2022 • Objavljeno v: Dogodki • 

Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov


V soboto, 8. oktobra 2022, se je v Kopru odvijal štiriindvajseti Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov. Glasbeniki slovenskih župnij smo se zbrali v koprski stolnici pri sveti maši, na koru stolnice smo nato spoznavali nove orgle, v nadaljevanju dneva pa v prostorih frančiškanskega samostana poslušali o duhovnosti v glasbi, o koprskem skladatelju Antoniu Tarsii in razmišljali o sinodalnosti med cerkvenimi glasbeniki. Zaključili smo s koncertom pevskega zbora Psallite, ki je privabil tudi mimoidoče in prijetno obogatil vrvež turističnega popoldneva v Kopru. Vzeli smo si čas tudi za medsebojno srečanje in klepet.

9. oktobra 2022 • Objavljeno v: Dogodki, Srečanja • 

Vabilo

Srečanje se bo odvijalo v koprski stolnici in prostorih Frančiškanskega samostana Koper.

Prijavnina: 25 € za člane društva, 35 € za nečlane

PROGRAM:
9.00: Sveta maša v stolnici
9.45: O postavitvi orgel koprske stolnice (Miran Bordon)
Zvočne možnosti novih orgel (Dalibor Miklavčič)
ODMOR
11.30: Duhovnost in glasba (Primož Krečič)
Antonio Tarsia – davni glasbenik iz Kopra (Tomaž Faganel)
12.30: POGOVOR: Raznolikost liturgične glasbe kot priložnost za sinodalnost
ODMOR
14.00: KONCERT: Pevski zbor Psallite, zborovodja Matjaž Šček
15.30: Pogostitev in druženje

11. septembra 2022 • Objavljeno v: Dogodki, Srečanja • 

Youtube kanal Slovenskega Cecilijinega društva

Vabljeni k poslušanju orgelske improvizacije na koralno antifono Caecilia famula tua, ki smo jo posneli ob prazniku svete Cecilije v letu 2020, in k spremljanju našega kanala na Youtubu.

19. maja 2021 • Objavljeno v: posnetki, projekt kor.si • 

Voščilo

Spoštovani člani!

Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so nas vse stisnili v kot. Letos ne bomo mogli praznovati tako, kot smo vajeni, zato smo za vas v sodelovanju z ljubljanskim nadškofom in metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom pripravili posebno voščilo.

Kljub težkim razmeram vsem želimo vesel praznik!

Slovensko Cecilijino društvo

 

22. novembra 2020 • Objavljeno v: Voščila • 

4. februarja 2019 • Objavljeno v: Brez kategorije •