Spletno mesto ORGANISTICA

Dragi prijatelji!

Z velikim veseljem vas obveščava, da je zaživela spletna stran ORGANISTICA, katere cilj je javnosti predstaviti projekte in rezultate našega preučevanja orgelske dediščine. S tem si prizadevamo za ozaveščanje, varovanje in oživljanje orgelskega kulturnega izročila v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Slovenija je bila skozi zgodovino križišče različnih orgelskih slogov. V naši cerkvah, muzejih in drugih ustanovah najdemo dragocene zgodovinske inštrumente, na katerih se odraža mojstrsko tehnično in glasbeno znanje starih orglarjev. Z našim strokovnim pristopom k preučevanju zgodovinskih orgel odkrivamo njihove zgodbe in pripovedujemo o idejah in vrednotah, ki jih nosijo. Tako razširjamo vedenje, kako živeti z dediščino in kako lahko z razumevanjem in spoštovanjem izročila preteklosti ustvarjamo nove zgodbe in boljšo prihodnost.

Vabiva vas k obisku naše nove spletne strani na naslovu www.organistica.si. Seznanili se boste o našem znanju in kompetencah, pri kakšnih projektih sodelujemo in s kakšnimi storitvami pristopamo k projektom.

Vesela bova vaših odzivov, komentarjev, odkritih napak in priporočil za izboljšave. Že vnaprej se vam zahvaljujeva.

Lep pozdrav,

Luka Posavec in Aleš Razpotnik

8. julija 2024 • Objavljeno v: Povezovanje • 

RAZPIS ZA PRIZNANJA SLOVENSKEGA CECILIJINEGA DRUŠTVA V LETU 2024 (klikni)

Objavljamo razpis za PRIZNANJA SCD v letu 2024. Namenjena so cerkvenim pevcem, organistom in drugim glasbenikom, ki vsaj deset let ali več delujejo v slovenski cerkveni glasbi.

Vabljeni, da v svojem okolju prepoznate glasbenike, ki pomembno in že vrsto let požrtvovalno prispevajo k bogati glasbeni podobi slovenskega cerkvenega prostora.

Rok za oddajo vlog je 2. september 2024.

11. maja 2024 • Objavljeno v: Odličja in priznanja • 

RAZPIS ZA PRIZNANJA SLOVENSKEGA CECILIJINEGA DRUŠTVA V LETU 2024 (klikni)

Objavljamo razpis za PRIZNANJA SCD v letu 2024. Namenjena so cerkvenim pevcem, organistom in drugim glasbenikom, ki vsaj deset let ali več delujejo v slovenski cerkveni glasbi.

Vabljeni, da v svojem okolju prepoznate glasbenike, ki pomembno in že vrsto let požrtvovalno prispevajo k bogati glasbeni podobi slovenskega cerkvenega prostora.

Rok za oddajo vlog je 2. september 2024.

11. maja 2024 • Objavljeno v: Odličja in priznanja • 

Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov 2023

Slovensko Cecilijino društvo v soboto, 18. novembra 2023, vabi na Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov. Srečanje bo letos potekalo v domu sv. Jerneja v župniji Vojnik.
Dan bomo začeli s pozdravom in predstavitvijo gostiteljev ob 9. uri, zaključili pa s koncertom pevskih zasedb dekanije Nova Cerkev, ki se bo začel ob 17. uri.

Prijavnina znaša 25 € za člane društva in 35 € za nečlane ter obsega udeležbo na predavanjih in delavnicah, interno gradivo ter kosilo.

Ob zanimivem dnevnem dogajanju bo dovolj časa tudi za medsebojno srečanje in klepet. Možen bo tudi nakup notnega gradiva različnih založb. (Več spodaj)

Prijave preko spletne prijavnice (klikni) PODALJŠANE do torka, 14. novembra 2023.

Srečanje podpirajo: KKD Ivan Šopar Vojnik in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Škofija Celje in Župnija Vojnik.

Program:

Vzporedno s programom bosta potekali delavnici za posameznike (število udeležencev je omejeno):

Udeleženci pripravijo eno ali več: cerkvenih pesmi in spevi z intonacijo ali zborovsko skladbo ali preludij k cerkvenim pesmim

je namenjena cerkvenim pevcem, ki aktivno sodelujejo v župniji. Udeleženci pripravijo eno ali več cerkvenih pesmi ali cerkveno zborovsko skladbo.

 

21. septembra 2023 • Objavljeno v: Srečanja • 

OBČNI ZBOR SCD

Vljudno vabljeni na občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva, ki bo v soboto, 4. marca 2023 ob 17.00 v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani.

Dnevni red:
1. Predlog in sprejem dnevnega reda
2. Poročila o delu SCD v 2022
3. Razprava o poročilih
4. Sprejem poročil
5. Načrt dela in finančni načrt za 2023
6. Razprava in sprejem načrtov
7. Razno
Na občnem zboru bomo pregledali delovanje društva v letu 2022 in predstavili načrte za tekoče leto.

Po končanem srečanju, ob 19.00, boste imeli v dvorani Matije Tomca priložnost prisluhniti 5. koncertu območne revije odraslih pevskih zasedb Ljubljanski zbori.

24. februarja 2023 • Objavljeno v: Dogodki • 

Voščilo

Majhna Luč
sredi noči
z veliko Ljubezni
razžene temo
in milost deli.

Želimo vam blagoslovljen božič in vse dobro v novem letu 2023!
Slovensko Cecilijino društvo

3. januarja 2023 • Objavljeno v: Voščila • 

Okrogla miza: izzivi glasbeno-liturgične govorice

V soboto, 26. novembra 2022, ob 15.30 vas vabimo na okroglo mizo, ki se bo odvijala v okviru seminarja za cerkvene glasbenike na Ptujski gori. Govorili bomo o iskanju glasbeno-liturgične govorice v prihodnosti in izzivih, s katerimi se srečujejo (po)ustvarjalci, ki želijo spoštovati nauk Cerkve. Udeležba na okrogli mizi in večernicah je brezplačna, še danes pa imate možnost izkoristiti znižano ceno na celodnevno udeležbo na seminarju v organizaciji Zavoda za Cerkveno glasbo (glej zgornjo povezavo).

18. novembra 2022 • Objavljeno v: Dogodki • 

Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov


V soboto, 8. oktobra 2022, se je v Kopru odvijal štiriindvajseti Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov. Glasbeniki slovenskih župnij smo se zbrali v koprski stolnici pri sveti maši, na koru stolnice smo nato spoznavali nove orgle, v nadaljevanju dneva pa v prostorih frančiškanskega samostana poslušali o duhovnosti v glasbi, o koprskem skladatelju Antoniu Tarsii in razmišljali o sinodalnosti med cerkvenimi glasbeniki. Zaključili smo s koncertom pevskega zbora Psallite, ki je privabil tudi mimoidoče in prijetno obogatil vrvež turističnega popoldneva v Kopru. Vzeli smo si čas tudi za medsebojno srečanje in klepet.

9. oktobra 2022 • Objavljeno v: Dogodki, Srečanja • 

Vabilo

Srečanje se bo odvijalo v koprski stolnici in prostorih Frančiškanskega samostana Koper.

Prijavnina: 25 € za člane društva, 35 € za nečlane

PROGRAM:
9.00: Sveta maša v stolnici
9.45: O postavitvi orgel koprske stolnice (Miran Bordon)
Zvočne možnosti novih orgel (Dalibor Miklavčič)
ODMOR
11.30: Duhovnost in glasba (Primož Krečič)
Antonio Tarsia – davni glasbenik iz Kopra (Tomaž Faganel)
12.30: POGOVOR: Raznolikost liturgične glasbe kot priložnost za sinodalnost
ODMOR
14.00: KONCERT: Pevski zbor Psallite, zborovodja Matjaž Šček
15.30: Pogostitev in druženje

11. septembra 2022 • Objavljeno v: Dogodki, Srečanja • 

Youtube kanal Slovenskega Cecilijinega društva

Vabljeni k poslušanju orgelske improvizacije na koralno antifono Caecilia famula tua, ki smo jo posneli ob prazniku svete Cecilije v letu 2020, in k spremljanju našega kanala na Youtubu.

19. maja 2021 • Objavljeno v: posnetki, projekt kor.si •